Workshops

In onze stolpboerderij net ten zuiden van Schagen, Noord-Holland, heb ik op de oude koestal een gezellige workshopruimte gemaakt. Onze schapen, die de wol produceren waar we mee gaan vilten, lopen rondom de boerderij. Over lokaal gesproken…..

Ik vertel eerst wat over onze Texelse schapen. Hoe het kan dat wol vervilt. Ik laat zien hoe het kaarden van de wol  gaat en daarna gaan we aan de slag met het vilten. Ervaring met vilten is niet noodzakelijk. Sterker nog, voor de meesten is het voor het eerst dat ze een viltworkshop volgen.
Het is mogelijk een klein object, zoals een vogelhuisje of babyslofjes, al in een dagdeel te maken. Maar ook sloffen voor een volwassen persoon lukt in een dagdeel.  En je moet al heel onhandig zijn om het te laten mislukken.
De ochtend duurt van 9.00 uur tot ongeveer 13.00 uur,  de middag van 13.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Maar we gaan niet haasten, we stoppen pas wanneer alles klaar is en iedereen tevreden met het eindresultaat. Soms moet je gewoon nog wat langer blijven vilten om de pantoffels goed passend te maken….
Enige mate van  lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen is daarom wel van belang!
Halverwege  hebben we natuurlijk een pauze met koffie/thee met wat lekkers. Wanneer het kan i.v.m. het weer zitten we lekker op de veranda. En anders in mijn  gezellige woonkeuken.

Wil je een workshop op een andere datum of wil je iets plannen met een eigen groepje neem dan contact  met me op.  Misschien heb je een  idee of vragen, bel of mail dan even.
De workshop is heel leuk om te doen als teamuitje , met een vriend(inn)en-groepje , familie-uitje  of wat voor gezelschap dan ook.
Het is ook mogelijk om samen  een wandkleed te maken. Bijvoorbeeld een wandkleed voor in de kantine, of voor de 50-jarige als gezamenlijk gemaakt origineel cadeau. Een afscheidscadeau voor je vertrekkende collega. Een wandkleed voor in de babykamer tijdens een babyshower. Dat is een origineel cadeau…. Voor een gezamenlijk project is het ook mogelijk om met meer dan 6 personen te komen vilten. Dit kan allemaal worden  overlegd.

Mijn contactgegevens vind je hier.

Er kunnen maximaal zes personen per workshop deelnemen. De eerste die zich aanmeldt voor een datum kan de aanvangstijd kiezen.

Geplande datums:
vrijdag 28 juni om 9.00 uur ( nog 3 plekken vrij)
zaterdag 6 juli  om 13.00 uur (nog 4 plekken vrij)
woensdag 10 juli 9.00 uur ( nog 2 plekken vrij)
woensdag 17 juli om 9.00 uur (nog 4 plekken vrij)
maandag 22 juli om 9.00 uur (nog 2 plekken vrij)
donderdag 25 juli om 9.00 uur (nog 4 plekken vrij)
woensdag 31 juli om 13.00 uur = vol
dinsdag 6 augustus om 9.00 uur of om 13.00 uur
vrijdag 9 augustus om 9.00 uur of om 13.00 uur
woensdag 14 augustus om 9.00 uur of om 13.00 uur
donderdag 15 augustus om 9.00 uur of om 13.00 uur

Een dagdeel kost  50 euro per persoon.  Dit is inclusief materiaal en  natuurlijk zorg ik voor koffie/thee met wat lekkers.

Je kunt ter plekke beslissen wat je wilt maken, dat hoef ik niet van te voren te weten. Wanneer er in een groep voor verschillende objecten wordt gekozen duurt het natuurlijk iets langer voordat iedereen aan de gang is. Maar het leuke hiervan is dan dat je wel kan kijken hoe dat dan wordt gemaakt. Gluren bij de buren…. En nog een voordeel: iedereen gaat naar huis met iets wat wat diegene mooi vindt.
Indien er voor een grotere klus wordt gekozen, bijvoorbeeld een groter wandkleed,  zal er meer tijd en wol in gaan zitten.  Dit zal dan in overleg  duurder worden. Als je van tevoren al weet dat je een groter object wilt gaan maken neem dan even contact met me op. Dit i.v.m. de beschikbare ruimte en tijd.
De wol heb ik in diverse kleuren al gekaard. Daar kan uit worden gekozen.

Heb je een  boek, windlicht, vaas,  lampenkap of bijvoorbeeld je favoriete zeepje  of wat dan ook waar je een “jasje”  om wilt vilten is dat mogelijk. Neem het voorwerp mee en dan gaan we dat maken. Het moet een simpele vorm zijn. Recht, rond of taps toelopend. Stuur anders even een foto met de vraag.

Je kunt ook vachtvilten bij mij .
Veel vachten die te koop zijn hebben een gelooide leren achterkant. Dit is de huid van het schaap. Dit betekent dus dat het schaap waar de vacht van is dood is. Vaak is deze huid met chemicaliën behandeld om het soepel te maken.
Bij vachtvilten maak ik een vacht met een wollen achterkant. Ik leg op de scheerzijde van de vacht een paar laagjes  gekaarde wol.  Dat vilt ik aan de geschoren vacht vast door alleen gebruik te maken van water, groene zeep , spierkracht en uithoudingsvermogen. Ik noem het een vegetarisch vachtje aangezien het schaap lekker geschoren en springlevend in de wei loopt.
Een klein vachtje is in een dagdeel te maken. Graag hoor ik van tevoren als je dit wilt doen. Dan kan ik namelijk wat geschikte stukken vacht uitzoeken.
Een grotere vacht vilten is duurder. Dit is afhankelijk van hoe groot de vacht wordt.  Ook kun je je eigen vacht meenemen (mits goed geschoren) en die bij mij vervilten. Neem even contact met me op voor de mogelijkheden.
info@wolidee.nl / 06-25330395

Het is trouwens ook mogelijk om een retro macramé plantenhanger te komen knopen met een gezelschap.  Deze workshop is niet te combineren met het vilten. Wanneer je dit wilt maken moet ik het van tevoren weten i.v.m. de voorbereiding.

Klik hier voor een aantal voorbeelden die in een dagdeel gemaakt kunnen worden.