Workshops

In onze stolpboerderij net ten zuiden van Schagen, Noord-Holland, heb ik op de oude koestal een gezellige workshopruimte gemaakt. Onze schapen, die de wol produceren waar we mee gaan vilten, lopen rondom de boerderij. Over lokaal gesproken…..

Ik vertel eerst wat over onze Texelse schapen. Hoe het kan dat wol vervilt. Ik laat zien hoe het kaarden van de wol  gaat en daarna gaan we aan de slag met het vilten. Ervaring met vilten is niet noodzakelijk. Sterker nog, voor de meesten is het voor het eerst dat ze een viltworkshop volgen.
Het is mogelijk een klein object, zoals een vogelhuisje of babyslofjes, al in een dagdeel te maken. Maar ook Spaanse sloffen voor een volwassen persoon lukt in een dagdeel.  En je moet al heel onhandig zijn om het te laten mislukken.
De ochtend duurt van 9.00 uur tot ongeveer 13.00 uur,  de middag van 13.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. Maar we gaan niet haasten, we stoppen pas wanneer alles klaar is en iedereen tevreden met het eindresultaat. Soms moet je gewoon nog wat langer blijven vilten om de pantoffels goed passend te maken….
Enige mate van  lichamelijk en geestelijk uithoudingsvermogen is daarom wel van belang!

Wil je een workshop op een andere datum of wil je iets plannen met een eigen groepje neem dan contact  met me op.  Misschien heb je een  idee of vragen, bel of mail dan even.
De workshop is heel leuk om te doen als teamuitje , met een vriend(inn)en-groepje , familie-uitje  of wat voor gezelschap dan ook.
Het is ook mogelijk om samen  een werkstuk te maken. Bijvoorbeeld een wandkleed voor in de kantine, of voor de 50-jarige als gezamenlijk gemaakt origineel cadeau.
Mijn contactgegevens vind je hier.
Er kunnen maximaal zes personen per workshop deelnemen.

Geplande datums:
zaterdag 30 september om 13.00 uur
donderdag 5 oktober om 13.00 uur = vol
vrijdag 13 oktober om 9.00 uur
donderdag 19 oktober  om 13.00 uur
vrijdag 27 oktober om 9.00 uur = vol
zaterdag 28 oktober  om 13.00 uur
maandag 30 oktober om 13.00 uur
woensdag 8 november om 9.00 uur
donderdag 16 november om 9.00 uur of om 13.00 uur
zaterdag 18 november om 9.00 uur of om 13.00 uur
dinsdag 21 november om 9.00 uur of om 13.00 uur
donderdag 23 november om 9.00 uur of om 13.00 uur
woensdag 29 november om 9.00 uur of om 13.00 uur
vrijdag 1 december om 9.00 uur of om 13.00 uur

Een dagdeel kost   nu nog 45 euro per persoon.  Dit is inclusief materiaal en  natuurlijk zorg ik voor koffie/thee met wat lekkers.
Vanaf 1 november 2023 gaat  de prijs helaas iets omhoog…. Dan kost de workshop 50 euro per persoon.

Je kunt ter plekke beslissen wat je wilt maken, dat hoef ik niet van te voren te weten. Wanneer er in een groep voor verschillende objecten wordt gekozen duurt het natuurlijk iets langer voordat iedereen aan de gang is. Maar het leuke hiervan is dan dat je wel kan kijken hoe dat dan wordt gemaakt. Gluren bij de buren…. En nog een voordeel: iedereen gaat naar huis met iets wat wat diegene mooi vindt.
Indien er voor een grotere klus wordt gekozen, bijvoorbeeld een groter wandkleed,  zal er meer tijd en wol in gaan zitten.  Dit zal dan in overleg  duurder worden. Als je van tevoren al weet dat je een groter object wilt gaan maken neem dan even contact met me op. Dit i.v.m. de beschikbare ruimte en tijd.
De wol heb ik in diverse kleuren al gekaard. Daar kan uit worden gekozen.

Heb je een  boek, windlicht, vaas,  lampenkap of bijvoorbeeld je favoriete zeepje  of wat dan ook waar je een “jasje”  om wilt vilten is dat mogelijk. Neem het voorwerp mee en dan gaan we dat maken. Het moet een simpele vorm zijn. Recht, rond of taps toelopend. Stuur anders even een foto met de vraag.

Je kunt ook vachtvilten bij mij zodat je een  “vegetarische ” vacht maakt volledig van wol. Ook kun je je eigen vacht meenemen (mits goed geschoren) en die bij mij vervilten. Vachtvilten valt in de categorie grotere klus en is dus wel duurder. Dit is afhankelijk van hoe groot de vacht wordt. Verder gebruik ik hierbij als kaardvlies (voor de achterkant) wol van een berg- of landschaap dat ik moet kopen aangezien deze schapenwol beter vilt. Neem even contact met me op voor de mogelijkheden.
Momenteel geef ik geen workshops vachtvilten. Tenzij je je eigen, goed aan één stuk geschoren vacht meeneemt. Dan zorg ik voor het kaardvlies.

Het is trouwens ook mogelijk om een retro macramé plantenhanger te komen knopen met een gezelschap.  Deze workshop is niet te combineren met het vilten. Wanneer je dit wilt maken moet ik het van tevoren weten i.v.m. de voorbereiding.

Klik hier voor een aantal voorbeelden die in een dagdeel gemaakt kunnen worden.