Even voorstellen

Mijn naam is Angreth Groot en in 2016 kwam er een vreemde wending in mijn leven. Tot dat jaar werkte ik als fysiotherapeute. Door omstandigheden raakte ik mijn werk kwijt. Ik dacht wat ga ik nu doen. Ik had tijd,  200 Texelse schapen, een grote stolpboerderij met veel lege ruimte daarin. En zin om weer met mijn handen en mensen te werken i.p.v. met de computer. . . .  Mijn handige Dirk en ik hebben samen op de oude koestal een gezellige workshopruimte gemaakt. Die stond leeg want de koeien hadden we verkocht.

Ik ontdekte wat een geweldige wol onze Texelse schapen produceren. Daar ben ik mee gaan vilten. Het begon met een pannenlap onder begeleiding van iemand die al ervaring had met vilten. Daarna ben ik het gewoon gaan doen. Veel YouTube filmpjes kijken,  op Facebook lezen wat andere vilters doen.  En uitproberen, voelen wat de wol doet. Een autodidact dus….

Onze schapen worden onder goede omstandigheden gehouden. We hebben bomen in het weiland staan zodat ze met hitte in de schaduw kunnen liggen. Ze zijn gezond en produceren daarom mooie, sterke wol. De schapen lopen het hele jaar buiten, behalve in het voorjaar wanneer ze moeten lammeren. Doordat ze niet onder een ruif staan te eten is onze wol bijna niet vervuild met vegetatie. Tijdens het scheren zorgen we dat de ondergrond schoon is.
Wol is een prachtig product met  veel goede eigenschappen.  Zo is wol vuil- en waterafstotend, isolerend, brandwerend, draagt bij aan een goede akoestiek in ruimtes. Van wol kun je leuke dingen maken. Steeds verzin ik nieuwe dingen om te maken.  Nog steeds zit ik vol inspiratie! Of ik krijg de vraag: zou je dat kunnen maken?  Het varieert van kinderslofjes tot lijkwade.  Mooi is dat.

Onze Texelaars (schapen van het Texelse ras) worden in mei/juni geschoren. We proberen zoveel mogelijk diversiteit in de kleur van de vachten te krijgen door hier het fokprogramma op te richten.  De kudde bestaat uit witte, bruine en blauwe  Texelaars. De wol wordt  niet geverfd; ik werk met de natuurlijke tinten bruin, wit en grijs. De ruwe vachten worden door mij gekaard en met deze gekaarde wol maak ik vervolgens voorwerpen. Deze voorwerpen zijn vaak 3D gevilt, om een mal, zodat het een naadloos geheel is. Indien er toch iets moet worden bevestigd gebeurt dit handmatig.
Verder gebruik ik zo veel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout, leer of sisaltouw.

Mijn geproduceerde voorwerpen zijn te koop. Ik maak met veel plezier in opdracht, naar jouw smaak en wens. Maar nog leuker is het om zelf te komen vilten. Viltervaring is niet nodig, de meeste cursisten hebben het nog nooit gedaan.

Texelse schapen, Texelaars, blauwe Texelaar, schaapskudde, Texelse wol, spinwol
een deel van de kudde